Kurz eura klesol až na 1,1431 USD/EUR

25.08.2015 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 25. augusta (TASR) - Vývoj kurzu spoločnej európskej meny je aktuálne plne závislý od turbulencií v Číne. Informovala o tom agentúra DPA.

Po výrazných pondelkových (24. 8.) ziskoch, ktoré súviseli s prepadom akciových trhov, euro opäť oslabilo a jeho kurz dosiahol popoludní dnešné minimum 1,1431 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1506 (v pondelok: 1,1497) USD/EUR.

Hlavnou témou na devízovom trhu zostávajú obavy z výrazného ochladenia čínskej ekonomiky. Kurz eura dnes okolo poludnia výrazne klesol potom, čo čínska centrála banka oznámila, že znižuje úrokové sadzby rovnako ako povinné kapitálové rezervy pre banky. To podporilo nádeje, že situácia v čínskej ekonomike sa zlepší.

Zníženie obáv týkajúcich sa vývoja v Číne podporilo špekulácie, že americká centrálna banka Fed čoskoro zvýši úrokové sadzby. To spôsobilo posilnenie dolára a pokles kurzu eura. Opačný mechanizmus stál za výrazným zvýšením kurzu spoločnej európskej meny v pondelok, keď kurz eura krátkodobo prekročil úroveň 1,17 USD/EUR, čo bolo najviac od januára.
 

Vyberte región